Sudanske flyktninger ankommer Renk i Sør-Sudan i april i år. Foto: Maren Sæbø
Krigen i Sudan når ikke opp i hjemlige nyhetskilder. Det er ikke fordi vi mangler gode og verifiserte kilder

I denne episoden tar vi for oss forviklinger på Hornet, en diplomatisk knute i Sahel og siste omdreining i krigen i Den demokratiske republikken Kongo.

Og så må vi tilbake til Sudan da, der en humanitær katastrofe er i emning, nesten uten pressedekning her hjemme. Og dette har vi snakket om før, at det er krig på andre kontinent er ikke en god grunn til å ikke følge med på det som er en av de mest brutale krigene noe sted i verden nå, med de mest omfattende humanitære konsekvensene.

Manglende pressedekning gjør at partene får holde på som de vil, og det gjør at krisen prioriteres ned både av de humanitære og av diplomatene. Det er en klisjé, men det er slik at oppmerksomhet kan redde liv. Og i Sudan er det svært mange som kan miste livet det neste året, om ikke man får inn mer nødhjelp. En rapport fra nederlandske Clingendael viser hvordan sult utvikler seg over tid, og anslår at flere millioner mennesker kan dø.

Transittleir for sudanske flyktninger i Sør-Sudan. Her bran fra darfur vest i Sudan. Foo: Maren Sæbø

Så hvilke kilder har vi når det er vanskelig å reise inn i Sudan, og internett er stengt ned i deler av Sudan?

I overkant av to millioner har flyktet ut av Sudan de siste 15 månedene. Mange av disse befinner seg i naboland som Sør-Sudan og Tsjad. Dit er det mulig å reise for journalister som ønsker å finne primærkilder. Om man har et litt mer beskjedent budsjett, så er det også mulig å finne ut av ting hjemmefra, her er noen steder å starte:

Medier

Det finnes fortsatt sudanske aviser på engelsk som rapporterer både innenfra , og fra diasporaen. En av disse er Sudan Tribune.

Sudan War Monitor er en tjeneste drevet av flere grupper og journalister som følger situasjonen tett. Noe av informasjonen ligger åpent, men dette er også en abonnementstjeneste.

AlJazeera er den eneste internasjonale nyhetskanalen som har vært til stede inne i Sudan under hele krisen, og som rapporterer fortløpende. Korrespondent Hiba Morgan er sjøl fra Sudan, og har befunnet seg i Khartoum det meste av krigen. Også CNN har fulgt situasjonen, deres graveleder Nima Elbagir er også fra Sudan, og har besøkt hjemlandet for kanalen.

Organisasjonene

Som den største humanitære krisa i verden akkurat nå, så er også Sudan åsted for noen av de største humanitære operasjonene. Derfor finner vi også en god del statistikk, og rapporter fra de humanitære på nett.

Et sted å starte er hos FNs høykommissær for flyktninger, som har en portal som registrerer hvordan befolkningen flytter på seg i Sudan og til nabolandene. Verdens matvareprogram, som er førstelinja for mye nødhjelpen som nå kommer inn i Sudan, har også en egen side for Sudan. Sultsituasjonen kan følges på et eget kart.

Mens vi er i FN-systemet, har deres pressetjeneste rapporter og uttalelser tilgjengelig her. Overordnede tall fra FNs kontor for koordinering av humanitære anliggender (UN OCHA) oppdateres regelmessig her, mens rapporter fra sikkerhetsrådets ekspertgruppe på Sudan ligger tilgjengelige her. Oppdateringer fra FNs menneskerettslige organer er å finne her, og både Human Rights Watch og Amnesty International publiserer regelmessig om situasjonen i landet.

Andre gode kilder

Det er også en hel del informasjon om selve krigens gang å finne i andre åpne kilder på nett. De krigførende parter selv har det med å legge ut videoer og bilder på sosiale medier. I tllegg har vi satelittbilder. Dette materialet kan være vanskelig å finne, verifisere og analysere, derfor er det noen som gjør det for oss. Centre for Information Resilience (CIR) springer ut av miljøet rundt det mer kjente Bellingcat, og har siden krigsutbruddet i april 2023 fulgt situasjonen i Sudan.

Blant annet har de laget denne videoen, som viser hvordan partene i krigen systematisk brenner ned deler av landet, og legger ut video av seg selv mens de gjør det. Her får du også et innblikk i hvordan granskerne jobber. Deres prosjekt Sudan Witness bidrar også til et interakivt kart – SudanShahid – der man kan se rapporterte og verifiserte hendelser gjennom hele krigen.

Der aktører som dem over har lyktes med å verifisere et stort antall konflikthendelser, har etablerte konfliktdatabaser som ACLED hatt større vansker med å henge med. Hvis du tar tallene derfra med en klype salt, er analysene deres av krigens overordnede utviklingstrekk likevel verdt å sjekke ut.