Matsikkerheten er dårlig i mange afrikanske land. Men der det er sult, er det også konflikt. Awut Chok Manuang fra Tonj i Sør-Sudan dyrker jorda i et område preget av både flom og krig.
Er barna i Afrika så sultne egentlig?

I denne episoden diskuterer vi mat, og Afrika. Afrika har en rik mathistorie, som gjenspeiles i det man kan få servert på kontinentet idag.

Men eksportretta jordbruk og dårlig infrastruktur har bidratt til at sjølforsyningsgraden er lav og matsikkerheten dårlig. Særlig ble dette tydelig da Russland invaderte Ukraina i 2022 og priser på korn og gjødsel steg.

Men dårlig matsikkerhet betyr ikke at folk nødvendigvis sulter. De siste førti årene har sult på kontinentet vært tett forbundet med krig og konflikt. Desverre brukes utsulting stadig som et våpen i krig, nå sist i Sudan og Etiopia. Les for eksempel denne kommentaren om akkurat det.

Og så har vi lovt dere en oppskrift på Marens favorittsaus piri-piri. Noen ganger skrevet som peri-peri, eller på swahili, som pili-pili. Den kan lages på flere måter men skal som et minimum inneholde finhakket tørr eller fersk piri-piri-chili, matolje og sitronsaft. Prøv for eksempel denne varianten som er fra Mosambik, og tradisjonelt lages i en morter:

1 neve piri-piri-chili (andre chilityper kan brukes for mildere smak)

2 fedd hvitløk

saft fra en halv sitron

matolje

-alt blandes i en morter eller enn foodprocessor, kjøres fint, ha på glass og sett i kjøleskapet. Holder en god stund, avhengig av råvarene. Alternativt kan det brukes litt løk, urter, salt etter smak. Sausen kan brukes på alt men er spesielt god på sjømat, og kylling.