M23 utenfor Goma i 2012. Foto: Peter Greste/ AlJazeera english under Creative Commons

I andre episode av sesong tre handler det om M23-opprøret. 23.mars-bevegelsen har de siste ukene tatt kontroll over store områder i østlige DR Kongo – deriblant provinshovedstedene Goma og Bukavu – med hjelp fra Rwandas hær. Opprøret, og Kongos konflikter mer generelt, reduseres svært ofte til enkle fortellinger om mineralrikdom og voldelig opportunisme, men dette er ikke en treffende analyse. I denne episoden ser vi på de lengre historiske linjene som utgjør bakteppet for konflikten, undersøker hva som foregår, hva opprørerne og Rwanda kjemper for, og hvor veien kan gå videre. Den mye omtalte (og alt i alt overdrevne) ressursdimensjonen blir tematikk for en egen episode senere denne sesongen.

Kongos konflikter er mange og sammensatte, og lar seg derfor vanskelig koke ned til én enkelt fortelling. Likevel forsøker journalister, aktivister og kommentatorer gang etter gang å redusere alle spor av politisk vold til rå kamp om mineralrikdom – både blant lokale grupperinger, regionale stater og multinasjonale selskaper. Mye har blitt skrevet av Kongo-kjennere om disse problematiske fortellingene og faren de utgjør når internasjonale aktører skal utforme politikk (se f.eks. Autesserre (2011) og Vogel (2022)), noe vi kommer tilbake til i en senere episode om såkalte “konfliktmineraler.”

For grundige introduksjoner til de to Kongo-krigene (1996-1997 og 1998-2003), anbefaler vi Gerard Pruniers Africa’s World War (2009) og Jason Stearns Dancing in the Glory of Monsters (2012). Sistnevntes The War That Doesn’t Say Its Name (2021) tar på sin side for seg senere utviklinger i Kongos konfliktlandskap, og gir en veldig god oversikt over dette. Hvis du foretrekker artikler og rapporter, anbefales denne kronikken fra Christoph Vogel for en kort introduksjon. Rift Valley Institute, Congo Research Group (og deres kongolesiske samarbeidspartner Ebuteli), Governance in Conflict Network og IPIS publiserer jevnlig åpent tilgjengelige rapporter fra ledende Kongo-forskere. Sjekk gjerne ut denne rapporten om de dypere røttene til konfliktene i provinsen Nord-Kivu, og denne om fremveksten av opprørsgruppene CNDP og M23 som episoden tar for seg. Mange av nyhetssakene om Rwandas involvering i den pågående krigen trekker på funn fra en ekspertgruppe oppnevnt av FNs sikkerhetsråd. Ekspertgruppens rapporter er å finne her.

IPIS har publisert flere nyttige analyser av M23s seneste offensiver, og flere av de tidligere nevnte forskerne har også vært aktive i media i det siste med analyser av opprøret og de seneste utviklingene. Andre forskere og eksperter som du bør lytte til når det gjelder Kongo inkluderer blant annet Fred Bauma, Josaphat Musamba, Ida Sawyer, Sonia Roley, Simone Schlindwein, Judith Verweijen, Koen Vlassenroot, Timo Müller, Peer Schouten, Ben Radley

Situasjonen er svært vanskelig for Kongos mange tapre og dyktige journalister, som nå gjør jobbene sine med livet som innsats under press og trusler både fra opprørerne og myndighetene. De fortsetter likevel å publisere rapporter, både på Panier des Infos, Sauti ya Wahami, Kivu Morning Post, Actualité.CD og Radio Okapi, for å nevne noen.